Terug naar overzicht

Gouden zoektips voor je droomwoning

Gouden zoektips voor je droomwoning

12 insider tips waarmee jij andere kopers te snel af bent!

 

Is de tijd rijp om voor jou en je parter of je gezin om naar een grotere woonst op zoek te gaan? Dan kunnen wij je verder helpen.

Flair vroeg ons onlangs om onze beste tips om andere kopers te snel af te zijn en deze hebben we nu gebundeld in dit artikel.

Als je al even bezig bent met je zoektocht, weet je ondertussen als geen ander dat het niet makkelijk is: beloftevolle panden die meteen van de markt zijn, websites die niet of pas laat geüpdatet worden, verborgen gebreken die je niet onmiddellijk opmerkt met jouw ongetrainde oog, … Het is niet evident. Daarom lijsten wij hieronder graag voor jou een aantal insider tips op die de zoektocht al heel wat zullen vergemakkelijken.

Zo vind jij jouw volgende droomhuis in no time!


Tip 1: schrijf je in op de mailinglijsten.

Het klinkt misschien contradictorisch als je net jouw inbox hebt ontdaan van alle reclamemails, maar van deze mails zal je geen spijt krijgen. Zoek de belangrijkste immokantoren uit en meld je aan voor die mailingslijsten. Waarom? Het is belangrijk dit te doen omdat de immokantoren de mailings gelijktijdig opstellen met de aanpassingen in het systeem wanneer ze nieuwe panden binnenkrijgen. Het duurt even voordat de nieuwe panden op de advertentiewebsites zichtbaar zijn, terwijl die mailings wel meteen de deur uitgaan.

Je begrijpt het al, zo krijg jij een overzicht van de nieuwste panden recht in jouw mailbox, zonder dat sommige anderen hier weet van hebben. Het eerste bericht dat ze binnen krijgen zal ongetwijfeld van jou zijn!

Tip 2: hou sociale media in de gaten.

Hetzelfde principe als bovenstaande tip, maar het loont ook om de Facebook- en Instagrampagina’s van de immokantoren nauwgezet in het oog te houden. Nieuwe panden zullen telkens eerder via de sociale media en mailing de wereld in gestuurd worden, gezien de synchronisatie met de advertentiewebsites iets langer kan duren.

Nu heb je een goed excuus om nog net iets langer door die feeds op je gsm te scrollen!

Tip 3: ga door de minder bekende advertentiesites.

Sommige mensen, voornamelijk dan de oudere generaties, zijn niet volledig thuis in het hele sociale media gebeuren. Als zij hun huis te koop zetten, kan het vaak zijn dat de verkoop via de Koopjeskrant gaat.  Je kan er nog echte ‘verdwaalde’ pareltjes terugvinden!

Daarnaast kan je ook de website van de notarissen, Biddit, regelmatig bekijken. Hierop vind je een overzicht van alle openbare verkopen terug.

Immoscoop is dan weer een website die uitgaat van de makelaars zelf. Veel immokantoren adverteren gedurende 1 maand het nieuwe aanbod aan panden via Immoscoop en stappen vervolgens pas naar andere portalen. De allernieuwste huizen op de markt krijg je dus hier te zien.

Tip 4: check Immoweb elke dag.

Hoe je het ook draait of keert, Immoweb is nog steeds het grootste advertentieplatform en zelfs één van de meest bezochte websites in België (zie ook deze cijfers). Op dit medium krijg je een heel volledig beeld te zien van alle beschikbare panden en ook deze website moet je eigenlijk elke dag checken.

Tip 5: leg je volledig toe op de zoektocht.

Wil je echt absoluut jouw droomhuis vinden? Dat gaat jammer genoeg niet vanzelf. Maak elke dag wat tijd vrij om alle media en verschillende bronnen te overlopen. Je weet maar nooit dat jouw toekomstige huis erbij staat en jij net niet kijkt… Wees verder ook geduldig, laat je niet uit het lood slaan door het zoveelste pand dat voor je ogen besproken wordt. Blijf zoeken en je zal jouw eigen pand vlug vinden.

Snel handelen is ook een waardevolle tip. Hoe beter je voorbereid bent, als in: je kent de markt, je kent de heersende prijzen in de specifieke buurt waar jij graag wil kopen, je weet wat jouw budget financieel gezien aankan, etc… dat is onbetaalbaar.

Hou in de gaten hoe snel en hoe vaak nieuwe panden online komen, hoe vlug een duur huis van de markt verdwijnt en hoe snel het gaat bij een relatief goedkoop huis. Dit zal jou ertoe in staat brengen meteen in te schatten welke prijs correct is en zo kan jij heel snel een goed gefundeerd bod uitbrengen.

Tip 6: ken je financiële mogelijkheden.

Deze tip hangt samen met wat we hierboven besproken hebben: zorg dat je goed weet wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Ga langs bij een aantal banken en hypotheekwinkels. Immotheker levert bijvoorbeeld onafhankelijk, financieel advies. Heel interessant om te doen en dankzij hun expertise meer inzicht te krijgen.

Maar ken daarnaast ook de wetgeving: wat is belangrijk en wat moet jij zeker weten? Welke documenten heb je absoluut nodig en belangrijker, wat staat er juist in? Wees zo voorbereid mogelijk! Wanneer je jouw droomhuis spot en het op dat moment heel snel moet gaan, zal jij spoedig kunnen beslissen omdat je zo goed mogelijk voorbereid bent.

Als je een interessant pand ziet en je plant een bezoek, vraag dan op voorhand aan de
verkoper of makelaar om alle belangrijke documenten (grondplan, EPC-attest, elektriciteitskeuring, …) op voorhand door te sturen. Zo kan je hier al eens doorgaan en verlies je na het bezoek geen kostbare tijd meer om de documenten op te vragen.

Tip 7: weet hoe de makelaar werkt.

Het loont om op voorhand te weten hoe de makelaar, waarmee je te maken hebt, werkt.

Voor sommige huizen organiseren ze bijvoorbeeld kijkdagen met de mogelijkheid tot biedingen ter plaatse. Het kan in dat geval zijn dat de makelaar stopt als de vraagprijs wordt geboden, of dat hij een bepaalde richtprijs hanteert.

Als je hiervan vooraf op de hoogte bent, kan je de situatie ter plaatse beter in schatten en kijken hoe je gepast moet reageren.

Tip 8: neem een expert mee.

Heb je een bezoek gepland en denk je dat dit wel eens het huis kan zijn dat het jouwe wordt?

Neem dan meteen iemand mee: een expert, een aannemer, een kennis met verstand van zaken, zelfs iemand die net renovaties achter de rug heeft kan waardevolle informatie verschaffen.

Vooral technisch inzicht en ervaring hebben met verbouwingen/renovaties zijn handig, zo weet je meteen of het pand werkelijk potentieel heeft.

Tip 9: durf de vraagprijs te bieden.

In België is het de gewoonte om allereerst onder de vraagprijs te bieden in de hoop dat er nog wat euro’s afgaan.

Maar zo kunnen sommige mensen, die toch maar eerst onder de vraagprijs willen bieden, hun droomhuis verliezen voor amper €2000 meer omdat anderen de vraagprijs wel meteen gaven.

Vaak is het zo dat de eerste die de vraagprijs biedt, ook werkelijk aanspraak maakt op het huis.

Hierbij is het letterlijk het principe van first come, first served.

Als je weet dat je te maken hebt met jouw potentieel droomhuis en je kent de markt, je hebt je research gedaan en je weet dat dit pand vlug weg zal zijn, durf dan gewoon de marktprijs te bieden. Je kan zelfs, om heel zeker te zijn, net iets meer bieden. Dit geeft je nog meer kans om jouw droomhuis ook werkelijk te hebben.

In dergelijke situatie is het slim om het biedingsformulier zelf mee te nemen en al bij de hand te hebben. Zo kan je ter plaatse alles meteen op papier zetten.

Tip 10: informeer jouw netwerk.

Ook jouw netwerk kan een belangrijke rol spelen in het vinden van een huis. Zet het op LinkedIn, schrijf op Facebook over jouw zoektocht, kortom stel zoveel mogelijk mensen op de hoogte. Je weet nooit dat iemand via via weet heeft van een huis en je zo verder kan helpen.

Ken je eventueel een makelaar in jouw vrienden- of kennissenkring? Nog beter! Op die manier heb je zeker een streepje voor. Praat met de persoon in kwestie over wat je juist zoekt en dan heb je nog een paar ogen om met je mee te kijken.

Tip 11: durf te bellen.

Veel mensen surfen rond online, komen een huis tegen en hebben de automatische reflex om een aanvraag via mail in te dienen. Weet dat dit heel omslachtig is: een werknemer moet het mailtje in een zee van andere mails eerst openen, moet afstemmen met de makelaar wanneer dat bezoek ingepland kan worden, etc.

Je hoort het al, hier loont het om gewoon meteen je gsm te nemen, het immokantoor op te bellen en een afspraak in te plannen. Is er een instant boekingssysteem voorzien online? Dan heb je geluk, ook hiermee kan je efficiënt jouw bezoek inplannen zonder dat er zelfs een belletje aan te pas komt.

Tip 12: voeg een makelaar toe aan jouw vriendenkring.

Dat moet je natuurlijk niet zo letterlijk nemen, maar het is vaak een streepje voor als je goede contacten hebt met een makelaar. Als je iets in een bepaalde wijk zoekt, dan helpt het als de desbetreffende makelaar een gezicht op jouw naam kan plakken en weet dat jij net daar een pand zoekt.

Zo zal hij jou in gedachten houden als hij iets gepast tegenkomt. Nog beter is dat hij jou zelfs kan opbellen nog voordat een pand op de markt komt.

Nog een kleine insider tip: het ene plezier is het andere waard. Wil je dat de makelaar zich mee toelegt op jouw zoektocht? Maak hem dan eventueel duidelijk dat als hij jullie droomwoning vindt, hij ook jullie huidige huis mag verkopen. Een beetje extra motivatie kan nooit kwaad ;).

Probeer je te onderscheiden van de grote massa, door eventueel écht contact op te zoeken met een makelaar in jouw kennissenkring.


Artikel geschreven door

Benjamin Van Doorslaer

Benjamin Van Doorslaer

Oprichter Straf Vastgoed

Je huis verkopen begint bij de schatting. Wij helpen je graag verder

Voor je kan beginnen aan de verkoop van je woning, moet je eerst weten wat je woning waard is. Een vlotte verkoop staat of valt met je vraagprijs. Belangrijk dus. Straf komt graag langs, in het echt of virtueel, om je woning te schatten.

Gratis schatting aanvragen