Pim en Busra renoveren huizen voor co-housing: “De vastgoedmarkt is momenteel erg ontoegankelijk voor twintigers en dertigers”

 

Stijgende woningprijzen, een krappe vastgoedmarkt en een meedogenloos lange zoektocht: een mens zou voor minder alternatieve manieren van wonen gaan onderzoeken. Daarom interviewen we elke maand iemand die resoluut voor een andere woonstijl koos. Deze maand ging onze content creator Zara op bezoek bij Pim en Busra, die net hun vierde cohousingproject hebben opgezet in de Doedoensstraat. “In een prachtig groot pand wonen met een gezinnetje van 3, dat is gewoon een waste of space.”


 

Pim, jij bent als student in het hele co-housingverhaal gerold.

 

Pim: Klopt. Tijdens mijn studententijd ben ik gaan co-housen met vrienden. Zo is het in ieder geval begonnen: uiteindelijk bewoonden ook gewoon random mensen het huis.

 

Wat trok je aan in het concept?

 

Pim: Dat was een combinatie van financiële redenen en het feit dat ik gewoon wou samenwonen met vrienden. Co-housen was daardoor een interessantere formule dan iets huren of kopen voor mezelf.

 

Je haalt een argument aan dat velen aangrijpen als het op co-housing aankomt: het is goedkoper.

 

Pim: De vastgoedmarkt is momenteel erg ontoegankelijk voor jonge twintigers en dertigers. Je denkt daarbij al snel aan singles, maar ook voor koppels en gezinnen zorgen de stijgende prijzen voor minder mogelijkheden. Door te co-housen kan je nog steeds heel leuk wonen op een budgetvriendelijke manier.

 

Uiteindelijk heb je het huis waarin je als student samenwoonde met vrienden kunnen aankopen. De start van een groter co-housingconcept, dat nu al vier panden telt. Hoe kwam je op dat idee?

 

Pim: Zoals ik al zei, vond ik co-housen zelf gewoon heerlijk. Toen ik nog studeerde kwam ik soms afgepeigerd thuis van mijn dag en had ik geen zin meer om nog iets te doen. Dan toch dat sociaal contact vinden in de keuken of in de zetel met een serieke geeft een andere sfeer. Na mijn studies trok ik een paar jaar naar het buitenland. Zo leerde ik in Turkije mijn vrouw Busra leerde kennen. Toen we terugkwamen naar Antwerpen, merkten we alleen nog meer op hoeveel prachtige panden de stad telt.

Bron: Rotterdamstraat houseofco
Bron: Rotterdamstraat houseofco

 

Je hebt hier inderdaad heel wat imposante herenhuizen.

 

Pim: Ofwel maak je van die huizen kleine kotjes, ofwel moet je al een gezin zijn met 4 à 5 kinderen om de oppervlakte optimaal te gebruiken. Die panden hebben zo’n mooie gemeenschappelijke ruimtes. Als koppel of gezinnetje van drie is dat gewoon een waste of space. We begonnen dus te denken: hoe kunnen we die ruimtes een betere invulling geven?

 

Hoe verliep dat, die woning waar je origineel in samenwoonde zelf aankopen?

 

Pim: Dat was best lastig omdat je in een soort van rolconflict komt. Plots ben je “huisbaas” en huisgenoot, dat is niet altijd een evidente combinatie. Dat is ook de voornaamste reden dat wij alle praktische en administratieve zaken voor de huurders voorzien. De huurders komen zo niet in conflict over wie bijvoorbeeld de elektriciteit afsluit of de vuilniszakken aanschaft. Dat wordt allemaal door ons geregeld. In de toekomst zouden we via ons vennootschap House of co, het eigenaarsschap van de woningen willen delen met de mensen die er komen wonen. Ik denk hierbij aan een vorm van wooncoöperatie waarbij je ook met een beperkt budget mede-eigenaar van een pand kan worden. Op die manier zijn de bewoners uitsluitend huurders maar ook mede-eigenaar.

 

Ondertussen heb je al in meerdere straten een co-housingpand ingericht.

 

Pim: Op dit moment zitten we in de Halenstraat, de Rotterdamstraat, de Sint-Jobstraat en de Dodoensstraat, waar we dus vandaag zijn. We werken ook aan een nieuw project bij de Paardenmarkt, en op termijn misschien ook in de omgeving van ‘t Zuid.

Bron: Rotterdamstraat houseofco
Bron: Rotterdamstraat houseofco

 

Heb je een goed idee van de doelgroep die je aantrekt met co-housing?

 

Pim: De leeftijdscategorie die we het vaakst zien is tussen de 20 en de 40. Al kreeg ik een tijdje geleden nog een aanvraag van een vrouw van 69. Die zei gewoon: ik wil heel graag samenwonen en ben heel jong van geest. Ze volgt zelfs een opleiding om met een sportvliegtuig te vliegen (lacht).

 

Je bakent dus bijvoorbeeld niet af op leeftijd.

 

Pim: Nee, we werken niet met een leeftijdsbeperking. Het maakt ook niet uit of je nog studeert of al werkt. Ik wil vooral een leuke combinatie van mensen bijeen.

 

Wat bedoel je met open-minded?

 

Pim: Wie op zoek is naar een volledig appartement en alleen om budgettaire redenen bij ons terechtkomt, valt meestal buiten de doelgroep. Zo hebben we nu een huurder die het wat te druk vindt. ’s Avonds thuiskomen en al iemand zien koken in de keuken, als je dat niet leuk vindt, dan ga je beter een studiootje huren.

Bron: Rotterdamstraat houseofco
Bron: Rotterdamstraat houseofco

 

Dat weet je natuurlijk niet altijd op voorhand.

 

Pim: Da’s waar, maar we werken wel met flexibele contracten. Zo hebben we contracten voor 3 maand, 6 maand, 9 maand of 1 jaar. Die flexibiliteit mis ik in het algemeen op de Belgische huurmarkt. Ga maar eens een standaard 9-jarig contract aan op je 24 of 25 jaar. Als je er dan vroegtijdig uit wil, moet je soms een schadevergoeding betalen van een paar duizend euro.

 

Naast flexibele contracten werk je ook met segmenten qua huurprijs.

 

Pim: Klopt. Het goedkoopste wat we aanbieden is 400 euro voor een kamer. Dat gaat tot 850 euro: dan heb je een ensuite kamer met eigen badkamer en eigen living, samen zo’n 45 vierkante meter. Die formule is nu nog niet beschikbaar, maar komt eraan vanaf mei in dit pand te Dodoensstraat. Anders gezegd werken we met 3 segmenten: comfort, luxe en premium.

 

Is die prijs dan all-in?

 

Pim: Ja. In dat bedrag zit de wekelijkse kuis, internet, gas & elektriciteit en zelfs Netflix inbegrepen. Als huurder weet je dus exact welk geld je elke maand opzij moet zetten om hier te wonen. Alle administratie en praktische beslissingen zijn onze verantwoordelijkheid. Onze huurders moeten dus zelf niet op zoek naar het beste internetpakket of de beste prijs voor elektriciteit, zeker nu dat laatste uit zijn voegen barst. 

Bron: Rotterdamstraat houseofco
Bron: Rotterdamstraat houseofco

 

Dat hoor je niet vaak op de huurmarkt. Vanwaar komt die beslissing om alles zelf te regelen?

 

Pim: Het is vooral een praktische overweging vanuit de kant van de huurder. Stel, je wil een huis huren met een hele hoop mensen. Wie is er verantwoordelijk voor de waarborg? Duid je één persoon aan, of verdeel je het bedrag? Wat als iemand zijn deel van de huur niet betaalt? Schiet je het dan voor met de andere? Op het einde van de dag wil de huisbaas namelijk nog steeds zijn huurgeld ontvangen. We stelden ons dus de vraag: hoe kunnen we het zo makkelijk mogelijk maken voor mensen om bij ons te huren, en vooral: hoe vermijden we dat er conflicten tussen de huurders onderling ontstaan. Want als er conflicten zijn, zijn ze meestal financieel of praktisch van aard.

 

Betekent dat dat je ook zelf de selectie doet?

 

Pim: Inderdaad. Als je er bij ons voor kan kiezen om slechts 3 maanden te huren, dan heb je als huisgenoot weinig nood om mee de selectie te doen. Daarnaast is het moeilijk om dat praktisch te regelen met de huisgenoten qua huisbezoeken enzovoort. We trekken echt alle admin weg van de huurder. 

Bron: Rotterdamstraat houseofco
Bron: Rotterdamstraat houseofco

 

Als ik hier zo rondkijk, heb je wel een voorkeur voor een specifiek type pand. Hoge plafonds, authentieke schouwen, houten vloeren, sierlijsten…

 

Pim: Ik ben vooral heel blij dat mijn vrouw, Busra, zich ontfermt over het design. Zij is interieurarchitect.

Busra: We zoeken altijd panden met authentieke elementen die we willen behouden. Vanuit die basis vertrekken we. Vervolgens combineren we die geschiedenis en die ziel van het pand met the modern living of today. Hier kozen we er dus voor om het grote authentieke plafond te bewaren. Om ervoor te zorgen dat het hele gebouw toch één geheel vormt, schilderen we bijvoorbeeld alle deuren in dezelfde kleur als het plafond.

 

Jullie verbouwen de panden niet alleen, maar richten ze ook in: als huurder hoef je zelf geen meubels meer mee te brengen.

 

Busra: We willen dan ook een bepaalde beleving creëren in elke ruimte, zeker de gemeenschappelijke ruimtes. Zo worden die optimaal gebruikt. Ook hier weer probeer ik elke kamer zo in te richten dat de authentieke elementen tot hun recht komen.

Pim: We kijken naar de stijl van het gebouw en proberen die lijn door te trekken. Dat hangt natuurlijk af van het pand. Het fabriekspand dat we hebben aangekocht op de Paardenmarkt ziet er bijvoorbeeld helemaal anders uit: dat heeft geen oude elementen. Wel heb je daar mooie ruwe bakstenen en oude houten vloeren.

Busra: Het zijn net die dingen die een gebouw karakter geven. Het is niet zomaar een modern gebouw. Ik geloof dat je moet werken met wat je krijgt.

Bron: Rotterdamstraat houseofco
Bron: Rotterdamstraat houseofco

 

Als ik zo naar de foto’s kijk, is er wel nog wat werk aan. Dit is toch gewoon een full-time job?

 

Pim: Natuurlijk, we zijn hier dag en nacht mee bezig. Het pand is nu volledig gestript, en we hopen er eind september mee klaar te zijn. We bekijken nu de vergunningen met ’t stad.

Busra: Ik woon nu zes maanden in België, dus mijn full-time job is momenteel Nederlands leren. Maar wanneer ik vrij ben, ben ik de hele tijd bezig met onze co-housingprojecten.

 

Busra, jij bent interieurarchitect. Heb jij een achtergrond in bouwen en verbouwen, Pim?

 

Pim: Nee, eigenlijk niet. Ik heb de opleiding Business Management gevolgd. Ik ben vooral gewoon gepassioneerd door design en bouw. Thuis hebben we een muur die we regelmatig herschilderen, of we verplaatsen meubels of hangen iets anders tegen de muur. Het is een beetje onze vrijdagavondactiviteit. Ik heb nu iemand die half-time voor mij werkt om herstellingen te doen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere vakmensen waar ik vast mee samenwerk.

 

Je sprak daarnet over vergunningen voor het pand op de Paardenmarkt. Een woning strippen en renoveren met het oog op co-housing, hangt daar een wettelijk kader aan vast?

 

Pim: Cohousing is een nieuw fenomeen in Antwerpen en een echt afgebakend wettelijk kader voor cohousing is er eigenlijk niet. Bij elk project communiceren we zo veel mogelijk met stad Antwerpen maar we ondervinden toch dat dit soms stroef verloopt. Samen met de architect houden we rekening met de criteria en feedback van de stad om zo tot een mooi en kwalitatief geheel te komen.

Bron: Rotterdamstraat houseofco
Bron: Rotterdamstraat houseofco

 

Als ervaren co-houser en nu ook verhuurder van co-housingpanden heb je ongetwijfeld een unieke kijk op ’t stad. Hoe zie jij Antwerpen?

 

Pim: Zoals ik al vertelde, liggen de meeste van onze projecten in postcode 2060. Persoonlijk hou ik van de buurt rond de Rotterdamstraat en het De Coninckplein. Je hebt er Viggo’s, Kiebooms, het Beer Lovers café en ook een goede Turkse bakkerij. Er hangt gewoon een leuke vibe. Telkens ik er ben, wil ik een kamer huren in mijn eigen co-house (lacht).

Busra: Voor we het pand in de Rotterdamstraat hebben opgezet voor co-housing, woonden we er zelf. Ik herinner me nog dat ik ’s nachts eens wakker werd omdat er iemand luid aan het zingen was (lacht). Dat vond ik leuk. Het houdt je dynamisch. Nu wonen we aan het Harmoniepark, daar is het toch iets doodser.

 

Hoe groot zie je dit co-housingconcept? Wat zou je graag nog realiseren?

 

Busra: We willen het concept blijven uitbreiden. Het zijn zeker niet alleen singles die interesse hebben in co-housing. We zien het groter dan dat: een koppel of zelfs een gezin met een kindje willen we een plek bieden. Vandaag zijn onze panden nog niet van die grootte, we kunnen nog geen speeltuin of zo ontwerpen. Maar in de toekomst zie ik ons een mooie grote hoeve kopen met een grote tuin en zelfs een zwembad, dat je dan deelt met 4 of 5 gezinnen. Compleet met een grote living, een grote co-workingspace, enzovoort. We hebben ondertussen ook ons eigen website www.houseofco.eu gelanceerd waar geïnteresseerden kunnen volgen welke projecten er nog aankomen en je uiteraard ook een kamer kan reserveren.

 

Klinkt veelbelovend. Merci voor de babbel, Pim & Busra!

 

Pim: Met plezier. En als ons volgende project klaar is, kom je maar eens langs voor een before & after hé.

 

Da’s bij deze afgesproken!


 

De leukste horecaplekjes in Antwerpen volgens Pim & Busra:

Humm – Dageraadplaats 33

Viggo’s – De Coninckplein 21

Cornichon – Pijlstraat 13

Cuperus Horsey – Paardenmarkt 28

Salt en Mint – Draakstraat 21

‘T hofke Vlaaikensgang – Vlaaikensgang 6

Nives – Harmoniestraat 25b

La trattoria Italiana – Nationalestraat 78


Artikel geschreven door

Je huis verkopen begint bij de schatting. Wij helpen je graag verder

Voor je kan beginnen aan de verkoop van je woning, moet je eerst weten wat je woning waard is. Een vlotte verkoop staat of valt met je vraagprijs. Belangrijk dus. Straf komt graag langs, in het echt of virtueel, om je woning te schatten.

Nog meer straffe tips?

Gerelateerde artikels

Deze website maakt gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.
Wij zoeken jouw pand